Lytteøvelser Type 2 - Intervju 9 - Eksempelsvar

Vi hører et intervju med Åse som har vært sykepleier. Hun forteller oss om hva slags oppgaver en sykepleier har. De er 3 hovedoppgaver som er forebyggende helsearbeid, å arbeide mot akutte sykdommer og å arbeide med kroniske sykdommer. Åse arbeidet i mesteparten av tiden mot akutte sykdommer som hjertesykepleier. Hun synes at jobben sin var veldig spennende og at det er mange muligheter å behandle hjerte sykdom. Pasienter med hjerteproblemer er en prioritert pasientgruppe slik at det er en egen sykepleier som jobber hovedsakelig med hjertesykdommer. 

For å bli sykepleier må man ha videregående utdannelse med allmenn fag og studiekompetanse. Deretter er det en 3-årig høgskole utdannelse. I tillegg, kan man ta spesialisering med Mastergrad som tar 2-år og gir flere muligheter. Åse mener at det er en veldig stor sektor å velge i.

I følge Åse er det tusenvis av jobbmuligheter med en utdannelse som sykepleier. Man kan jobbe i kommune, på sykehus, i privat sektor, i utlandet, nødhjelp eller administrasjon. En sykepleier kan jobbe om dagen, natten, kvelden og søndag. I stort sett jobbet Åse på sykehuset i hjerteavdeling i Oslo og sykehuset i Arendal.

Åse fremhever hva som er viktig for å holde hjertet friskt og raskt. Det handler om genene våre, noe som vi ikke kan velge, og deretter kosthold og aktivitet. Man må unngå røyking og å stresse i livet for å unngå å påvirke blodtrykksnivået. Det er viktig å ikke bekymre seg når det gjelder gener og hjerte vårt.

Åse valgte å bli sykepleier fordi hun synes at det er et veldig spennende fagfelt og det er ingen forskjell på rik og fattig, høyt og lavt utdannet, hudfarge, noen ganger blir bare kroppen syk. Hun synes at det er interessant å møte enkelt mennesker.

Hvis ungdommer er glad i mennesker, synes Åse at en karriere som sykepleier passer de godt. Man kan jobbe med pasienter som aldri blir friske igjen til pasienter som kun har en flis i fingeren. Man kan også være administrator og reise verden rundt.

Åse har jobbet i USA der hun gjorde andre ting enn å være sykepleier. Sykepleieren er noe som trengs i hele verden. Hvis man har en kjæreste som har en veldig spesiell utdannelse og kan kun være på en plass, så er det greit å være sykepleier fordi det trenges overalt.

Det beste med å være sykepleier er at man treffer forskjellige mennesker. Åse likte å jobbe under press på hjerteavdelingen og i tillegg likte hun å møte pasienter som har fått noe akutt lidelse.