Lytteforståelse Referat - Intervju 7 - Eksempelsvar

Vi hører på et intervju med Ine som forteller om Norge om vinteren. Hun sier at det ikke lenger er like mye snø som tidligere, men at det er topp når det er snø i Norge. Da er det muligheter for å gå på ski, og er det kaldt og litt nedbør, kan man gå på skøyter når det er is.

Ine bor i midten av Norge. Det er ikke kjempekaldt der hun bor, men det kan bli opp imot -18 grader rundt januar og februar. Det vanlige er rundt -5 grader. Det kaldeste hun har opplevd, var rundt -25 grader. Da er det skikkelig kaldt, og der hun bor, er det ikke så tørr luft, så når det blir -25 grader, føles det veldig kaldt.

Etterpå snakker Ine om forberedelser før vinteren. Før vinteren kommer, er de nødt til å skifte til vinterdekk på bilen. De som har hus og hage, må ta inn møbler, passe på planter, sjekke at vannslanger er stengt, og sikre løse gjenstander, da det kan blåse mye. Det er viktig å ha fulladet batteri på bilen og kanskje skifte batteri. Det kan bli vanskelig å starte bilen dersom det ikke er fulladet batteri.

Hun forteller oss hva som er ubehagelig med vinteren. Dersom det er veldig mye snø, må man måke mye snø rundt huset og på veien slik at bilen kan komme frem.

Det er fantastisk fint når det er sol og veldig fine forhold til å gå på ski.

Hun gir oss også noen praktiske tips om å ha varme klær og passe på å kle seg godt. Det er også flere aktiviteter å finne på når det er vinter.

Varme klær finnes overalt i Norge. Dersom man skal være ute når det er vinter, er det bra å oppsøke sportsbutikker som har klær med ull, dunjakker osv. H&M kan være like bra, men kanskje ikke så bra dersom man skal stå på slalåm i minusgrader.