Lytteøvelser Type 2 - Intervju 1 - Eksempelsvar
Vi hørte et intervju med Natalie som er klinisk ernæringsfysiolog. En klinisk ernæringsfysiolog kan ha veldig mange forskjellige arbeidsoppgaver. De er blant annet å kartlegge ernæringsstatus og bidra med å sikre ernæringsstatus, holde kurs for pasienter og andre helsepersonell. Det kan være veiledning i forhold til intravenøst eller via slange. Ernæringsstatus måler om en person får i seg nok av vitaminer, mineraler, energi og protein.
Natalie valgte å bli ernæringsfysiolog da hun ville jobbe med ernæring og helse. Det er mange muligheter å forebygge sykdommer og igjen gi riktig ernæring for å behandle sykdom samtidig som man gir medisiner. Natalie liker også å jobbe med mennesker.
Det er to utdanninger i Norge som gir den beskyttet tittelen. Det er i Oslo og Bergen, men også senere i Tromsø. Det tar 5 år på universitet for å bli ernæringsfysiolog og få en mastergrad. Man kan jobbe innenfor industri, forskning, kommune, og sykehus. Man er autoriserte helsepersonell og da har man lov til å ha pasienter.
Natalie jobber på et sykehus og der er det kun en klinisk ernæringsfysiolog på 150-200 sengeplasser. Natalie får kun kontakt med pasientene dersom en lege henviser de til ernæringsfysiologen.
Grunnet høy arbeidsbelastning og lav kapasitet så er det ledelsen som velger hvem som skal prioriteres. Det er viktig da det er hovedsakelig de som ligger på sykehuset som skal prioriteres som også er de sykeste. Hvis man ikke er syk nok så er det ikke sikkert man prioritert til å se en klinisk ernæringsfysiolog, men kommunen og fastlegen som skal behandle de. Har man diabetes og hjerte- og karsykdommer og på sykehus så har de rett til behandling. Andre pasienter innebærer kreftpasienter, tarmopererte pasienter, spiseforstyrrelser, leversykdommer og blant annet lungepasienter.
I Norge finnes det 13 nasjonale kostholdsråd. De er basert på forskning gjort rundt omkring i hele verden av god nok kvalitet. Det første rådet er at det skal være hovedsakelig plantebasert kosthold med innhold av grønnsaker belgvekster, grove kornfrukter og lavt inntak av rødt kjøtt og prosessert mat. Det andre rådet er å spise fisk 2-3 ganger i uken. Det tredje rådet er at man daglig skal innta meieriprodukter som er mager, med unntak for hvis man har allergi da gjelder andre anbefalinger. Dette er hovedsakelig for å dekke kalsiumbehovet.
Som ernæringsfysiolog så bør man ha gode kommunikasjonskunnskaper samtidig som å motivere og inspirerer andre. Man bør også være glad i å holde presentasjoner.
Natalie’s fremtidsplaner er å få mest mulig bred erfaring. Deretter er det mulighet for doktorgrad.